Merhabalar


25 Aralık 2012

2 Ekim 2011 Pazar

Malta ve Avrupa birliği

Bildiğiniz gibi AB, Türkiye'nin avrupa birliğine girmesi için standartlardan falan bahsediyor !!!
Malta'ya gittiğinizde görüyorsunuz ki hepsi hikaye!! Bu arada İspanya, İtalya, Fransa gibi kurucu ülkeler ülkeler hariç !
Ayrıca orada duyduğum bir şey, Bildiğiniz gibi, Malta Hıristiyanlık için kutsal yerlerden bir tanesi, Malta'nın avrupa birliğine girmesi bizzat Papa tarafında istenmiş ?? Emin olduğum başka bir şey ise, Malta'da Avrupa birliğine girmek için Referandum yapılmış !

Standarlar ?? ;

Mesela bir akaryakıt istasyonu, Yolun kenarına kurulmuş, ne yerleşim biriminden bilmem kaç metre uzaktan, ne bişey !!  Tabi bunun gibi bir kaçtane daha istasyon gördüm, normal standart istasyon da gördüm.



Yollar-Kaldırımlar;

Mesela San Gwann-Swieqi yolu, Kenarda kaldırım var ama çok dar ve mecburen yola inmeniz gerekli. bir araba bile zor geçiyor bu yolda, dolayısı ile biraz tehlikeli.. Hatta bazen bazı sürücüler korna basıp söyleniyorlar tabi bizde arkadan Türkçe söyleniyorduk :)

Güzel bir uygulama, bütün yollarda park alanları belli, kimsenin garaj kapısını kapatmıyor veya geçiş yollarını kapatmıyor. Yanlış parkedilmiş hiç bir araç ta görmedim henüz...


Ulaşım:
Tek kelime ile " berbat" . Önceden bildiğiniz eski meşhur 2. dünya savaşı sonrasından kalma Malta otobüsleri vardı. Fakat onlar eski meski yine iyiydi. Bizim dolmuşçu misali, adam duruma göre çabuk davranıyordu falan...
Şimdiki sistemde söför uzun uğraşlar sonucu bilet kesme işini yapıyor; günlük-saatlik, Malta'lı - yabancı ...vs dolayısı ile çok zaman alıyor. Tabi birde otobüslerde sadece 1 tane kapı var (çok az sayıdaki körüklü otobüslerde 3 tane var) iniş-biniş aynı kapıdan olduğu içinde ayrıca zaman kaybı. 
Valla bu yeni sistemden sonra bir yere gitmek ölüm olmuştu.yaklaşık 20 km lik bir yere 2 saatte gitmiştik bir kere...
Bilet fiyatları ?? 
günlük bilet Malta vatandaşları için 1,5 € iken sizin için 2,5 €. Bu arada arada sırada bilet kontrolü yapılıyor dikkat !!! cezasını bilmiyorum. Eski sistemde bir bilet 0.47 € idi.




Tabi böyle otobüs sistemi kötü olunca eğer 4-5 kişi veya daha fazla iseniz, trasport şirketlerinden bir taxi veya Van ile birazcık paha olsa bile çok çok daha konforlu ve kısa sürede yolcuk yapabilirsiniz....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder