Merhabalar


25 Aralık 2012

17 Nisan 2011 Pazar

Malta ilk gün

28 Mart 2011 Malta saati ile 12 civarında uçaktan indim. Pasaport kontrolden önce “Disembarkation kart”ı doldurmamız gerekli. Bu kartı pasaport gişelerinin oradaki masaların üzerinde bulabilirsiniz.  Örnek olarak Censu’nun benim için hazırladığı formu aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Bazılarınız “bunu da dolduramayan olur mu? ” diyebilir ama bu kartı doldururken bir Türk benden yardım istemişti. Ayrıca giderken yanınızda bir tükenmez kalem götürmenizi tavsiye ederim.

Bu kartı doldurduktan sonra pasaport gişesine gidiyoruz ve pasaportla birlikte bu kartı veriyoruz. Polis memuru işlemleri yapıp pasaportu geri veriyor ve OK diyor. Bizde “Thank You” diyoruz.
Gişenin yanından geçip gümrüğe gidiyoruz. Gümrük odasının girişinde 3 tane kapı var. 1 tanesi kendi vatandaşları için, kırmızı ve sarı 2 tane daha kapı vardı, bir tanesinden girdim. Aslında 3 kapıda aynı odaya giriyor. J. Polis memuru bir şeyler dedi anlamadım ve dedim ki; “I’m sorry, My english is very bad, i came to Malta for english language school”J. Polis gülümsedi, bende Censu eğitim’in hazırladığı dosyayı uzattım, içinde sigorta poliçesi, okul kayıt belgesi ve uçak bileti vardı. Ve OK diyerek, bana X-ray cihazını gösterdi, Valizimi oraya koydum başka bir polis memuru da valizimi X-ray’de kontrol etti ve OK dedi, valizimi alıp oradan da çıktım. Artık işlemler bitti.
Meydana çıktığımda Censu Eğitim’in tabelasını tutan Uğur’u gördüm. Kendimi tanıttım, beni alıp okula götürdü. Okul ve konaklama ile ilgili bütün işlemleri hallettik.
Kötü sürprizler;
  • Konaklama için 50€ depozito veriyoruz. Ayrılırken alıyoruz.
  • 5 €’da fiş adaptörü (Buradaki prizler 220 Volt ama fişler 3'lü, dolayısı ile bizim 2'li den 3'li ye çevirici...) satın aldım. Sonradan öğrendim ki okuldan depozit karşılığı 3€’ya adaptör alabiliyormuşuz.
  • Okulda ilk eğitim kitabı ücretsiz fakat sonraki her kur için eğitim kitabı 30€ imiş. (Bu konuda da genelde Türkler birbirine yardımcı oluyor; Level'ı geçmiş Türk öğrenci kitabını başka bir Türke veriyor ve böyle devam ediyor...)
Ama burada sadece Censu’nun Türk temsilci var. Ve havaalanından Türk birisinin sizi karşılaması hakikaten çok iyi oluyor. Mesela ben hiç ihtimal vermediğim halde, ilk gün kendimi Mal gibi hissettim. O ilk günün heyecanı-paniğini Uğur sayesinde daha iyi geçirdim.
Ayrıca başka bir sürpriz daha;
Benim konaklamam 2 kişilik stüdyo daire idi, Resepsiyondaki adam bizi, 6 kişilik paylaşımlı apartmana götürdü ve dedi ki burara 1 hafta kalın, şu anda bütün odalar dolu, haftaya stüdyo daireye geçebilirsiniz. (Buna benzer durumlar arada oluyormuş fakat normalde daha kayıt esnasında bunu bildiriyorlarmış) Şok oldum, yahu böyle bir şey burada söylenir mi? Neyse eşyalarımı bıraktım, Uğur bana etrafı tanıtmaya başladı…
Uğur’la Pacaville’nin oralarda ayrıldık, oradan yalnız başıma evimi buldum, kapıyı açtım. İçeri girdim baktım ki birileri var.
—Hello, dedim.
—Hello- dediler. “2 kişinin tipleri baya bir tanıdık J
—Türk var mı? Dedim. Sonra herkeste bir gülümseme.
İlk ev arkadaşlarım 2 Türk ve bir İspanyol…. Böyle bir şey aslında ilk hafta için hiçte fena olmadı. Malta alışana kadar, ney nerede, hayat nasıl geçiyor burada… Vs. birçok şey öğrendim.

9 yorum:

  1. Ağustos ayında dil eğitimi için bir arkadaşımla Malta'ya gittik. Konaklamamız okulun(ESE) anlaşmalı olduğu ekonomik yurtlardan(KINGS GATE) birindeydi. Danışmanlık firmasının(KARYA YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI) yönlendirmesiyle seçmiş bulunduğumuz konaklama bizim için ne yazık ki hayal kırıklığıydı. Bir sokak boyunca genelevin bulunduğu Msida adı bir şehirde olan bir yurtta kaldığımızı oraya gidince öğrendik. Hava karardıktan sonra asla yalnız yürünmemesi gereken, can ve mal güvenliğinizin sıfır olduğu bir bölgede yer aldığımızı danışmanımız ne yazık ki bize açıklamamıştı. Kaldı ki kendisinin de durumdan bihaber olduğunu başımıza kötü bir olay geldikten sonra öğrendik. Üstelik okul ve konaklamayı seçerken bizim için önceliğin güvenlik olduğunu belirtmiştik. Öte yandan okulumuza yurdumuzu değiştirmek istediğimizi söylediğimizde boş yer olmadığı söylendi.
    Herşeye rağmen ilk 3 haftamızda bir problemle karşılaşmamıştık. Akşamları dışarı topluca çıkıyorduk, dönüşlerde taksi kullanıyorduk.
    4. haftamıza girecekken bir haftasonu dışarıya çıkmıştık. Plajda yaşanabilecek hırsızlık olaylarına karşı paramızı yanımıza almamıştık, sadece ihtiyacımız kadar bulundurmuştuk. Paramızı da güvenliğimiz için valize kilitlemiştik ve odamızdaki kapı, pencere vs herşeyi kilitleyip odadan öyle çıkmıştık. Akşam odaya döndüğümüzde 2 defa kilitlediğimiz kapının 1 defa kilitlenmiş olduğunu farkettik. İlk anda kendi dalgınlığımız olduğunu düşündük, ancak valizi kontrol ettiğimizde kilidin kırılıp bütün paramızın alınmış olduğunu gördük. Yurdun sahibine durumu bildirdiğimizde polisi arayacağını söyledi ve birlikte kamera görüntülerini izledik. Elbette ki bu kötü yurtta güvenlik de yetersizdi. Güvenlik kamerası sadece giriş katta vardı ve 2 tane kim olduğu bilinmeyen adamın yurda girip merdivenlerden çıktığını görebildik. Ancak yurt sahibi polisi aramadı ve bize polise gitmemizi önerdi. Biz de polis merkezinin yerini bilmediğimiz için bizi götürmesini istedik, isteksizce kabul etti. Polise gittiğimizde ise tam bir hayal kırıklığı yaşadık. Sadece ifademizi aldı ve bir rapor verdi. Israr etmemize rağmen parmak izi almanın, kamera görüntülerini izlemenin gerek olmadığını söyledi ve bizi gönderdi. İşin daha da korkunç yanı odamıza anahtarla girilmiş olmasıydı. Danışmanımızı aradığımızda ise zararın okul tarafından karşılanacağını söyledi. Ancak elbette ki bunların hepsi oyalamaydı. Son haftamız polis ve okul arasında mekik dokumakla geçti. Ne okul sorumluluğu kabul etti ne de polis yapması gerekeni yaptı. Danışmanlık firması da boş vaatlerle bir haftamızı doldurmaya çalıştı. Zararımızın karşılanacağı, polisin elinden geleni yaptığı gibi...
    Malta'ya gideceklere en büyük önerim Kings Gate'i kesinlikle tercih etmemeleri ve Karya Eğitim Danışmanlığı firmasının boş ve yalan vaatlerine inanmamaları. Bizim Kings Gate yurdunu seçme sebebimiz danışmanımızın çok güvenli bir konaklama şekli olduğunda ısrarcı olmasıydı. Ayrıca haberiniz olsun ki can ve mal güvenliğinizden okul kesinlikle sorumlu değil, biz bunu acı bir şekilde tecrübe ederek öğrendik.

    YanıtlaSil
  2. Talihsiz bir olay !!! Artık yeni gelecek arkadaşlara duyurulur !!!
    Önceden de belirtmiştim, Swieqi'de Clubclass'ta yım ve bu taraflarda açıkçası pek öyle şeyler duymadım 5 aydır. Bizim okulda genelde Censu ve Island 'tan türk arkadaşlar geliyorlar. Hepsinin az-çok yalanları var ama, gördüğüm kadarıyla aralarında en iyisi Censu gözüküyor. Arayıp yardım istediğim zaman hep ilgilendiler...

    YanıtlaSil
  3. Olayı şahsen bildiğim için yorum yazmak zorunda hissettim kendimi. 1) Kingsgate yurdu sahibi öğrenci ile polis karakoluna gitmiştir. Polis ertesi gün sabah 08:00'ten itibaren raporu alabilirsiniz deyince öğrenci yurt sahibinden kendisini ertesi sabah yeniden götürmesini isteyince adamda o kadar erken gelemem, öğleden sonra gidelim diye önerdi ama yaranamadı. İlk olarak öğrenci binaya giren 1 kişi gördüğümü kamera kayıdında, burada 2 kişi gördüm demiş. Oysa kamera kayıtlarında 1 kişi bile görünmüyor. Üstelik yurdun bulunduğu bölgede Chamber College dil okulu var, NSTS dil okulunun öğrenci yurdu var. Öyle bir bölge olsa onların orada ne işi var ??? Malta küçük bir ada ve Türkiyeye oranla her yer birbirine yakın geliyor insana. Belki arkadaşımızın yanılgısı oradandır. Karya bildiğim kadarıyla en eski danışmanlık şirketlerinden ve ödüller almış bir şirket. Bu kadar ucuz karalamayı hak ettiklerini sanmıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Karya Yurtdışı Eğitim danışmanlığı ile ben de geçen yaz Malta'ya gittim ve 16 hafta burada ingilizce eğitimi aldım. Benim Malta deneyimimde bu firma her zaman benimle ilgiliydiler ve telefonla bile okulu arayıp benim ufak bir sorunumu hemen halledebildiler. Ayrıca ben de Kings Gate 'de kaldım hiç te öyle yürünemez bir yer filan değil. Tamam biraz ekomomik olduğundan biraz daha kötü ancak Türkiye'deki gibi yapılar Avrupa'da hemen hemen hiç yok ve binalar çok eski, özellikle de yurtlarda.. Yani evinizin konforunu beklerseniz sevmemeniz doğal. Ben kişisel olarak Karya'yı kesinlikle öneririm keza dedikleri herşey doğru çıktı. Yalan yoktu yani, ve benimle de sonuna kadar gayet ilgiliydiler.

    YanıtlaSil
  5. 07.09.2015 tarihinde Malta Chamber College gidiyorum. Gitmeden önce bilmem gereken hususlarda bana yardım edebilecek arkadaşlar var mı ?

    YanıtlaSil
  6. 07.09.2015 tarihinde Malta Chamber College gidiyorum. Gitmeden önce bilmem gereken hususlarda bana yardım edebilecek arkadaşlar var mı ?

    YanıtlaSil
  7. 07.09.2015 tarihinde Malta Chamber College gidiyorum. Gitmeden önce bilmem gereken hususlarda bana yardım edebilecek arkadaşlar var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanirim sorunuza yanit alamadiniz belki siz bizim gibi yeni gelecek kisiler icin ilk izlenimlerinizi paylasmak istersiniz :)

      Sil
  8. Chamber collage gittiniz mi acaba deneyimlerinizi öğrenmeyi isterim bende aralıkta gitmeyi düşünüyorum da :)

    YanıtlaSil